poniedziałek, 14 września 2009

Zupa z soczewicy



Cały czas próbuje dojść do ideału zupy z soczewicy z green waya, która jest gęsta i sycąca, idealna na jesienny chłod. Taka niestety nigdy jeszcze mi się nie udała i żadne przepisy nie spełniały moich oczekiwań. Za to wczoraj zrobiłam zupę po swojemu i wyszła naprawde super. Nie tak gęsta, ale z bardzo dużą ilością "śmieci" i lekko kremowa. Idealna.

2 cebule posiekane
3 pomidory malinowe obrane i posiekane
1 marchewka utarta na dużych oczkach
150g soczewicy (użyłam trochę czerwonej i trochę zielonej)
3 szklanki wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
kilka gałązek tymianku
sól morska, pieprz
kilka kropel octu balsamicznego do podania

W Garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, marchewkę, soczewicę i zalać wszystko zimną wodą.
Dorzucić część tymianku, posolić, popieprzyć, gotować bez przykrycia na wolnym ogniu ok 25 minut (aż soczewica zrobi się miękka) Na talerzu udekorować pozostałym tymiankiem i pokropić octem balsamicznym.

2 komentarze:

  1. Wyglada pysznie :) Taka zupka z soczewicy chodzi juz za mna od dawna. Zjadlabym miseczke w taki pochmurny i szaro-nijaki dzien jak dzisiejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ł: jeden problem jest z tą zupą - SZYBKO ZNIKA :(

    OdpowiedzUsuń