niedziela, 13 września 2009

Rotolo di zucca a ricotta czyli gotuj z Oliverem



Dziś kończy się akcja na temat Jamiego Olivera a ja jeszcze nic nie dodałam. Musiałam więc zdecydować się na jeden przepis. Dlaczego wybrałam właśnie ten? Po pierwsze zachwyciło mnie połączenie dyni szpinaku i ricotty, po drugie, jak pisze sam Jamie w książce "Włoska wyprawa Jamiego" jest to dla niego potrawa ważna bo dzięki niej zaczęła się jego przygoda z programami i pisaniem książek. Kto wie? Może gdyby nie rotolo nie wiedzielibyśmy kim jest Jamie? a przecież robi tyle dobrego i to nie tylko do jedzenia. Tak więc mój wybór to taki mały hołd, wyraz uznania.
Mimo, że potrawa jest czasochłonna i dość trudna do zrobienia to bardzo polecam. Jest pyszna.

450g świeżego ciasta makaronowego (300g mąki wymieszane z 3 jajkami)
pół dyni oczyszczonej z nasion i obranej
450g szpinaku w liściach (użyłam mrożonego)
150g ricotty
50g startego parmezanu
gałka muszkatałowa
oregano
ostra papryka
garść listków oregano
sól morska i czarny pieprz
oliwa
3 łyżki masła
kilka listków szałwii



Piekarnik nagrzać do 220 stopni, dynie pokroić na kawałki (ok 2x2cm), natrzeć oliwą i posypać papryką, oregano, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć zwilżonym papierem do pieczenia. Piec 30 minut po czym ściągnąć papier i piec jeszcze ok 15min.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szpinak dodając sporo gałki muszkatałowej i troche oregano i soli.
Ciasto makaronowe rozwałkować mniej wiecej do wielkości ściereczki (grubość 3 mm), po rozwałkowaniu ułożyć na czystej ściereczce.
Wzdłuż dłuższego prostokąta od swojej strony nakładać dynię, dalej szpinak, zostawiająć ok 5cm pas ciasta. Posypać wszystko pokruszoną ricottą (ja używałam miękkiej galbani, której nie da się pokruszyć więc nakładałam małe "kopki" łyżeczką)
Następnie posypać parmezanem.
Pozostawiony pas zwilżyć wodą i pomagając sobie ściereczką powoli, delikatnie zwijać roladę w kierunku od siebie. Zwiniętą roladę owinąć ścierką i związać końce sznurkiem nadając kształt kiełbasy.
W bardzo dużym garnku zagotować wodę, posolić i umieścić roladę. Obciążyć talerzem, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 25minut.
W tym czasie sklarować masło i podsmażyć na nim listki szałwii.
Gotową roladę wyciągnąć i bardzo delikatnie rozwinąć ściereczkę.
Pokroić w plastry, ułożyć szałwię, posypać parmezanem i lekko skropić masłem. Pychota!

P.S. Trzeba jeść od razu ponieważ ciasto dość szybko wysycha

2 komentarze:

  1. a wiesz ze rowniez mialam ochote na to danie? tylko nie moglam znalesc nigdzie dyni, ale nic straconego na pewno jeszcze zrobie bo i u Ciebie i Jamiego wyglada barrrdzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe połączenie smaku :) I wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń