sobota, 8 sierpnia 2009

Jarzynowe curry


A ja nadal w klimatach południowej Azji. Wszystko przez Justyne!

2 średnie ziemniaki obrane, posiekane w małą kostkę
1 mały bakłażan
1 marchewka
10 kolb mini kukurydzy
1 czerwona papryka
1 cukinia
pół niedużego kalafiora
2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
2 szklanki mrożonego groszku
1 cebula
pasta curry (ilość i kolor wedle upodobania)
kminek
mleczko kokosowe
jogurt naturalny
olej (najlepiej ghee, ale niekoniecznie)
sól

Ziemniaki zrumienić na oleju, odsączyć. Paste curry rozgrzać na patelni, aż zacznie pachnieć,dolać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.Dodać kalafiora, fasolke, groszek, posiekaną w paski paprykę, bakłażana (w grube plastry i na krzyż) i pokrojoną w talarki marchewkę, posolić, podlać odrobiną wody i dusić aż wszystko lekko zmięknie. Dodac posiekaną cukinie, przekrojone na pół kukurydzki i ziemniaki, posypać kminkiem i podlać mleczkiem kokosowym i jogurtem.
Wymieszać i dusić aż sos zgęstnieje.
Można jeść z ryżem, ale same jarzyny są tak sycące, że napewno wystarczą. Z podanych skladników wychodzi około czterech porcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz