sobota, 8 sierpnia 2009

Graham orkiszowy



Taaaaka chrupiąca skórka i taaaki mieciutki i mokry środek. Fantastyczny.
Ja przygotowałam z gotowej mieszanki dostępnej chociażby w almie, ale wystarczy wymieszać różne mąki i wyjdzie na to samo

300g mąki pszennej (typ 750)
100g mąki ciemnej orkiszowej
100g mąki graham
5g drożdży instant
340 ml wody (temp ok 25 stopni)
sól
1 mały ziemniak, ugotowany i rozgnieciony


Mąki drożdże i sól wsypać do miski, wlać wodę, dodać ziemniaka i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę i zagnieść nadając mu kształt formy (ja piekłam w keksówce, ok 30 cm długości), przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto naciąć, mozna posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, a po 10 min. obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 40 min.
Wyłączyć piekarnik, chleb wyjąć po ok 15 min.
Ciepły jest pyszny, ale bardzo się kruszy. Na szczęście dzięki ziemniakowi chleb dłużej zachowuje świeżość więc na drugi dzień jest idealny.

1 komentarz:

  1. yummi..I can feel the smellof bred till here..smiles
    nice blog

    OdpowiedzUsuń