poniedziałek, 11 maja 2009

bardzo zielona sałatka bardzo wiosenna



Sałatka powstała przed chwilą i w najlepszy sposób, czyli z tego co było w lodówce i trzeba było zużyc.

Różne rodzaje sałat - ja dałam lodową i strzępiastą, ok 8 liści każdej, ale można użyc każdej, która sie napatoczy
puszka zielonego groszku
2 cukinie
3 garście kiełków lucerny
3 garście pestek słonecznika
200g sera feta pokrojonego w kostke
3 łyżki posiekanego szczypiorku
garść prażonej cebulki
sok z jednej cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinie myjemy, ucieramy na dużych oczkach, odsączamy z wody i podsmażamy przez 3 minuty na łyżce oliwy.
Sałate szarpiemy na kawałki, wrzucamy do miski.
Dodajemy podsmażoną cukinie, groszek, słonecznik, fete, kiełki, prażoną cebulkę i szczypiorek
Wlewamy resztę oliwy i sok z cytryny, przyprawy i mieszamy wszystko razem.
Odstawiamy do lodówki na godzine.
Przygotowanie sałatki trwa ok 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz