sobota, 14 marca 2009

Zupka z kukurydzy!



Jako, ze uwielbiam kukurydze i mogłabym żywić się tylko nią, to gdy znalazłam na blogu http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com, musiałam ją natychmiast wypróbować. Szczególnie,że wszystkie składniki miałam w domu a to zawsze jest argument za;)
No to podaje przepis, lekko zmieniony ponieważ por w formie nie zblenderowanej jest dla mnie niejadalny.

1/2 litra bulionu
400g kukurydzy
2 średnie cebule, posiekane
2 małe marchewki w plasterkach
pół pora w plasterkach
125ml śmietanki 30%
łyżka oliwy
ostra papryka, biały pieprz, sól

Gotujemy marchewkę w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok.
Do garnuszka z grubym dnem wlewamy oliwę, a na nią wrzucamy cebulkę i szklimy szklimy.
Dodajemy kukurydzę, pora i gotujemy ok 15/20 minut, az kukurydza i por zmiękną. Wtedy w zupie ląduje marchewka. Zdejmujemy zupkę z palnika i blenderujemy (nie da sie całkiem na gładką masę, więc w miare możliwości). Teraz z powrotem podgrzewamy, dolewamy śmietankę i wsypujemy ostrą paprykę i biały pieprz. Ponieważ zupa jest dość słodka, przypraw nie oszczędzamy. Kolor wychodzi przecudny, ale gałązka tymianku ożywi i pysznie smakuje

W tle bułeczki ziemniaczane z oliwkami:)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz