sobota, 14 marca 2009

Babeczki z zapiekaną ricotta? a tak!


przypadkowe, same wyszły, nie przemyślane, zdecydowanie do ulepszenia. Ja zrobiłam z liśćmi świeżego szpinaku, wyszło dobre, ale teraz już wiem, że lepszy byłby szpinak mrożony lub nawet świeży, ale posiekany i zmieszany z ricotta. Świeże listki sa za suche i sie lekko przypalają.

Ciasto francuskie
18 pomidorków cherry
250 g ricotty
ok 20 listków świeżego szpinaku lub szpinak mrożony (pół "plastra")
świeże zioła


Pomidorki przekrajamy na pół, układamy na naoliwionej blasze, zasypujemy przyprawami (zioła prowansalskie itp) i grillujemy jakieś 20 minut.
W tym czasie wycinamy z ciasta kółeczka, takie żeby wyłożyć nimi forme na muffinki.
Wyciągamy pomidorki a do piekarnika wędruje forma i przez 10 minut pieczemy ciasto (obciążone czymś np ziarnami fasoli). Po tym czasie napełniamy foremki szpinakiem wymieszanym z połową ricotty, kładziemy trzy połówki pomidorka i na to kopiatą łyżeczke pozostałej ricotty wymieszanej ze świeżymi, posiekanymi ziołami.
Do piekarnika, 200stopni, aż ciasto będzie złotawe a ricotta pięknie przypieczona

1 komentarz:

  1. Proszę o przepis na szybki deser nie tartowy. MAm juz dosc budyniu. Ale taki wiesz.. Sarenka express

    OdpowiedzUsuń